jueves, 2 de abril de 2009

Gos rabiós, gos perillós,,,

Aquestes linies intentaran expressar les reflexions i pensaments d’un estudiant davant els fets que han succeit els darres dies amb relació a l’actuació del cos policial de Catalunya; els Mossos d’Esquadra.

El debat social està obert: Va ser proporcionada l’actuació policial? Els mossos d’esquadra van respondre de la forma adecuada davant la massa estudiantil? Moltes són les preguntes que vénen al cap després d’un dia ple d’imatges, reaccions i compareixences.

La imatge dels mossos d’esquadra està mol malmessa; i aixó no ve d’ara… Les forces de seguretat de Catalunya són per desgracia notícia setmana darrera setmana. Si el penúltim escàndol va ser el judici contra 5 agents per les suposades agressions a un home a la comisaria de les Corts (sense oblidar-nos de altres denuncies i altres gravacions molt compromeses…) l’últim ha estat el desallotjament la matinada de dimecres de la emblemàtica Universitat Central on restaven recluits diverses desenes d’estudiants en contra de “Bolonya” i la manifestació en protesta del desallotjament del dia següent que va desembocar en una batalla campal pels carrers del centre de Barcelona.

La veu estudiantil no es l’única que denuncia els fets; moltes associacions i sindicats san sumat a les protestes i denuncien el que ells consideren com una actuació injustificada, imcomprensible i arbitraria per part dels mossos d’esquadra. Desde una visió d’observador les imatjes vistes el dia d’avui porten records de temps no democratics, on els reclams socials eren frenats amb altes dosis de repressió i violència. Els crits de “gossos d’esquadra” em porten a pensar que la sustitució de la lletra M es deu a la G de grissos… Reporters amb braçalets per identificar-se entre la multitud, molts d’ells amb cascos de motos possats i amb càmera en mà també van ser víctimes de la forta resposta policial al que en principi havia començat com una manifestació pacífica. Aquesta resposta va ser indiscriminada; començant per estudiants agressius i acabant per un nen de 10 anys…entre mig d’aquests turistes i viandants…

Els mossos d’esquadra, com a força de seguretat, estan perdent tota legitimitat davant la societat, el succeit ahir posa de manifest que el nostre cos policial de seguretat ciudadana actua de forma violenta quan hauria de fer-ho de forma conciliadoria. El gust per la força bruta i la prepoténcia no han de ser caracteristiques dels nostres agents, i és aquí on trobem el problema; la implementació del cos dels mossos d’esquadra per Catalunya encara no ha finalitzat i no s’aturen les promocions de milers de places per nous agents. Considero que una part molt àmplia dels nostres agents no està capacitada i no té la formació ni les aptituds adients com per ser representants de les forces de seguretat. Crec que ja es hora de reconsiderar els requisits i els procediments per accedir als mossos i el moment per que les forces policials reconsiderin el seu rol en la societat i ser les primeres a donar exemple de respecte, tolerància i no violència. S’ha de deixar de canviar les formes i centrar-nos en el fons de la cuestió.

És imcomprensible que els estudiants; font de progrés e innovació de la societat, preocupats per un model educatiu que ha de guiar un dels aspectes més rellevants d’un país, com es l’educació, hagin trobat resposta a les seves queixes amb violéncia i amb repressió no vista en molts anys.

fres&co

2 comentarios:

Lino Moinelo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Lino Moinelo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.